1965
Biokimia e aminoacideve
Në vitin 1965, Alton Meister nga Shkolla Mjekësore e Universitetit Cornell në Nju Jork, SHBA, propozoi në librin e tij "Biokimia e aminoacideve" sasinë e aminoacideve të nevojshme për të mbajtur masën e dobët trupore në një dietë me kalori të ulët.
1972
Nevojat për proteina të trupit
Në vitin 1972, George L. Blackburn, MD, PhD nga Shkolla Mjekësore e Harvardit, zbuloi kërkesat e trupit për proteina (duke filluar nga 1.2 deri në 1.5 gram për kilogram peshë). Bazuar në këtë zbulim, u zhvillua dieta e parë normoproteinike, e cila mundëson reduktimin e indit dhjamor duke ruajtur ekuilibrin delikat dhe thelbësor të organizmit, duke siguruar ruajtjen e plotë të masës muskulore.
1986
7 studim i vendit
Në vitin 1986, i udhëhequr nga Ancel B. Keys, u zhvillua kërkimi novator mbi ushqimin i njohur si Studimi i Shtatë Vendeve. Studimi tregoi efektet e dobishme të dietës mesdhetare (A. Keys, A. Menotti, M.J. Karvonen et al., "Dieta dhe vdekshmëria 15-vjeçare në një studim në shtatë vende", Am. J. Epidemiol 124 (6), dhjetor 1986).
1997
Trajtimi farmakologjik i obezitetit
Në vitin 1997, Blackburn publikoi një studim të titulluar "Trajtimi farmakologjik i obezitetit" (Nurs Clin North Am. 1997), i cili vendosi bazën për "Dietën e Liposuksionit" si një qasje farmakologjike për humbjen e peshës.
2007
Trajtimi i obezitetit me aminoacide
Në vitin 2007, profesori Gianfranco Cappello nga Poliklinika "Umberto" në Romë i erdhi idesë për të administruar trajtimin me aminoacide nëpërmjet një tubi nazogastrik, të cilin ai e realizoi me sukses.
2009
Praktikë klinike masive
Në vitin 2009, Dr. Ai e kishte përdorur këtë dietë në rreth 20,000 pacientë që nga fillimi i viteve 1990.
2010
EFSA njeh fibrat bimore
Në vitin 2010, Autoriteti Evropian i Sigurisë Ushqimore (EFSA) dha një opinion shkencor duke deklaruar se glucomannan kontribuon në humbjen e peshës kur konsumohet në një dozë ditore prej 3 gramë së bashku me një dietë kufizuese të energjisë.
2010
UNESCO - Dieta mesdhetare
Në vitin 2010, dieta mesdhetare u përfshi në listën e UNESCO-s të trashëgimisë botërore jomateriale për shkak të përfitimeve të shumta të vërtetuara në shumicën e artikujve shkencorë.
2011
Fillimi i Dietës së Liposuksionit™
Ka kaluar gjysmë shekulli nga kërkimi pionier mbi aminoacidet deri në zbatimin e tyre në praktikat terapeutike dietike. Megjithatë, lindja e Dietës Liposuction™ ndodhi kur këto aminoacide u kombinuan me dietën mesdhetare dhe fibrat bimore.